Pages

Thursday, April 7, 2011

Hamzah

bismillah,
alhamdulillah, segala puji bag Allah, Ar - Rahman bagi seluruh makhluknya.
selawat buat junjungan teragung, Muhammad s.a.w

hamzah,
adik kecil yang berumur 5 tahun.
comel dan malu - malu.
time mula - mula saya jumpa dia,
dia tak nak buka mulut untuk tunjukkan gigi yang dia rasa sakit.
terus saya hulurkan hadiah sticker,
serta - merta dia buka mulut. =)

2 minggu dari tarikh hari tu,
iaitu hari ni,
saya akan buat exam pulpotomy untuk dia.

macam mana agaknya nak biar dia buka mulut dengan tenang time exam nanti?
nak cari patient lain,
takut dah tak de patient yang ada pulpotomy.

semalam,
cari hadiah untuk hamzah,
sebagai ganjaran buat hamzah,
yang berani untuk buat rawatan dengan saya.

10.30pg,
dia sampai klinik,
masih malu nak buka mulut,
baru je duduk atas dental chair,
hamzah dah nangis.
agak lama nak pujuk hamzah untuk buka mulut,
assistant pun dah putus asa nak layan dia.
dan saya rasa macam nak lepaskan je hamzah

ni bukan hamzah ye..

alhamdulillah,
ayah hamzah datang,
banyak dia tolong,
tolong pegang kepala hamzah dan tutup mata hamzah time saya bagi anaesthesia.
sepanjang saya buat rawatan untuk hamzah,
sepanjang tulah dia menangis,
tapi,
hamzah tetap buka mulut.

masa arwa tolong saya amek ferric sulphate sebagai medication untuk pulpotomy,
ayah hamzah tolong pegangkan suction,
agaknya ayah hamzah termasukkan suction dalam mulut sampai anak tekak,
hamzah dah start gagging (nak muntah)
dan akhirnya,
terus muntah.
lepas tu,
baru letak IRM sebagai temporary restoration

kesian hamzah,
adik umur 5 tahun,
masih belum tahu untuk terangkan yang dia tak selesa,
yang dia tahu,
menangis sebagai cara untuk bagitau dia tak selesa atau sakit.

alhamdulilah,
selesai juga exam pulpotomy,
lepas ambil post-operative radiograph,
baru hamzah senyum balik,
masih terasa kebas - kebas di pipi hamzah,

lagi 2 minggu,
jumpa hamzah lagi.

salam.

6 comments:

mmh said...

ape pulak hadiah utk hamzah lps ni? lagi besar??? =P

mae said...

cari hadiah yang tak bertayar, semalam sudah kasi lori mainan sama color pencil spideman..

kalau ada benda yang menarik kat kedai mainan,
bolehla beli untuk kasi kat hamzah.

mun,
jangan lupa bawa hadiah juga untuk pt pulpotomy mun.

ayyash said...

k.mae..
k.mae..
k.mae..

^^,

satu senyuman utk akk!!

mae said...

ayyash..
ayyash..
ayyash..

(^________^)

(^________^)

(^________^)

3 senyuman untuk ayyash!!

bilahizzah said...

nak jadi hamzah jugalah! (^^,)

JHaZKiTaRo said...

salam kenal.. jemput la singgah my blog 'Aku Sebutir Pasir' kalau nak baca my experiences travelling ke 45 buah negara.. :)