Pages

Sunday, January 31, 2010

nangis jela..

bismillah..

assalamualaikum wbt..

alhamdulillah, segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam..

lama betul blog ni tak ter'update'..
nak bukak akaun blogger sangatla susah.. internet slow yang teramat..
alhamdulillah, dapat juga buka akaun hari ni..


mula2.. saya nak ucapkan tahniah buat 'anak - anak singa' yang dah habis exam..
sekarang ni sume dah 'tiada'..
nampaknya sampai je irbid tak dapat nak dakap 'anak - anak' terchenta..
tak pelah.. tunggulah jela sampai mereka2 ni habis 'tiada'..
hihi..

subhanallah, minggu lepas diizinkan untuk share 'curhat'..
masya Allah, ayat pertukaran kiblat dibacakan..
sebab nuzul ayat ini di'refresh' dengan cepat..
dan sirah kisah ini diingatkan..

"...Kami tidak menjadikan kiblat yang (dahulu) kamu ( berkiblat) kepadanya melainkan agar Kami mengetahui siapa yang mengikuti Rasul dan siapa yang berbalik ke belakang. Sungguh ( pemindahan) kiblat itu sangat berat , kecuali bagi orang yang diberi petunjuk oleh Allah. Dan Allah tidak akan mensia - siakan imanmu. Sunggu Allah Maha Pengasih , Maha Penyayang kepada manusia.
( Al - Baqarah:143)

p/s: boleh baca dari ayat 142 - 145 surah al - baqarah

mula2 bagi sampai 9.30mlm bagi sape2 yang mahu memberi ibrah dari ayat ini..
maka mulalah masing2 berfikir, apa ibrah yang boleh diberi..
makin lama..
ayat ini dihayati untuk dikaitkan dengan diri..
perasaan para sahabat Rasulullah cuba diselami..
air mata mula membasahi pipi..
akhirnya semua terkeluar dari hati..

kata dia,
'bila hati mahu menangis, nangis je, jangan ditahan sebab selalunya ego yang menahan diri dari menangis'


betul.
ego yang menghalang diri dari merendah diri sesama mukmin..
ego menghalang diri dari mengaku kesalahan..
ego manghalang diri dari melakukan perubahan..
dan ego yang menghalang manusia dari tunduk kepada Tuhan..

akhirnya hampir pukul 1 pg baru semua melelapkan mata..

alhamdulillah, Allah izinkan saya untuk bertemu 'mereka'.
pertemuan yang melapangkan hati dari kekusutan jiwa..


salam.

Tuesday, January 5, 2010

1=1000

bismillah..

alhamdulillah, segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam.. selawat buat manusia teragung, Muhammad s.a.w

alhamdulillah, semester 1 dah tamat semalam.. kelegaan tergambar di wajah2 rakan2 sebatch walaupun hati tak tenang juga sebab markah oral radiology tak keluar terus.. tak pelah.. yang penting "hasbuna Allah wa ni3mal wakil" ..

semester ni agak penat la juga.. tapi sangat2 seronok.. langkah pertama bermula di sini sebelum bermulanya realiti yang sebenar di hari muka.. Moga Allah mudahkan urusan kalian2 dan saya..

kenal Amru al-ash??
Pembuka Ard-Kinanah @ Mesir @ Egypt

amru memulakannya langkahnya di bumi ini

teruja mendengar ke'syatir'an Amu al -3ash..
semasa proses pembukaan tanah syams, dia mem'volunteer' diri kepada Umar Al- Khattab..

Amru:
"saya mahu membuka Mesir" ( dengan semangatnya dia menyampaikan hajatnya kepada umar)

Umar:
"nanti saya akan hantar perutusan semasa kamu di dalam perjalanan, untuk memberi tahu kamu samada Mesir perlu dibuka atau tidak.."

time ni mesti Umar memikirkan juga bilangan tentera yang perlu dihantar kalau Amru mahu membuka Mesir sebab hampir semua tenteranya telah dihantar ke Damascus dan tempat2 yang lain untuk berhadapan dengan tentera Caesar ( Rom)..

julius caesar Vs Khalifah Umar

on the way amru membawa tenteranya.. datanglah seorang utusan Umar membawa surat dari Umar..

Utusan:" Amru, saya ada surat dari khalifah untuk engkau"
Amru: Nanti dulu, bagi saya surat ini kemudian.
Utusan: Tapi ni surat dari Umar..
Amru: Biarkan dahulu surat itu, nanti saya baca..

selepas Amru melepasi sempadan Mesir barulah Amru mengambil dan membaca surat tersebut..

"jika kamu sudah melepasi sempadan Mesir, maka bukalah Mesir, jika kamu tidak melaluinya, tak perlulah kamu membukanya"

Bijaknya Amru.. dia masuk mesir dulu, baru dia baca surat ni..dan Amru memang terkenal dengan kepintarannya di kalangan para sahabat..

setibanya di Mesir (time ni tentera Amru nak buka Alexendria)..
p/s - Alex adalah salah satu pusat terbesar kerajaan Rom

Amru: kita kekurangan tentera.. nak berhadapan dengan tentera Caesar yang selalunya beratus2 kali ganda.. jumlah 4000 tentera tidak mencukupi.. saya akan mengutus surat kepada
khalifah untuk menambah bilangan tentera..

Umar pun membalas surat Amru
" Aku telah menghantar 8000 tentera untuk membantu kamu membuka Mesir"

setibanya tentera di bumi Alex, Amru pun mengira bilangan tentera yang baru tiba.
Amru:" Kenapa ada 4000 orang, khalifah kata dia hantar 8000 orang, mana lagi 4000 orang??

Surat pun dihantar ke Umar untuk memberi tahu bilangan tentera yang tidak mencukupi dari bilangan yang dijanjikan..

umar membalas:
"Dalam setiap 1000 orang tentera, ada 1 orang yang kekuatannya menyamai 1000 orang, mereka ialah
1- Muhammad Ibnu Maslamah

2- Zubair Al - awwam
3-Ubaid ibnu Somit

4-Miqdad ibnu Aswad


p/s: kalau ada nama2 yang saya tersalah eja, bagitau ye.. sebab dengar cerita ni dalam mp3

1 x 1000 =1000
1000 x 4org = 4000
4000 + 4000=8000

Subhanallah..
kekuatan 1 orang bersamaan 1000 orang..

macam mana pula kita ye?? macam mana iman kita??

Muhasabah Time

teruskan usaha semoga kita boleh bertemu mereka di syurga..

Takbir!!!
Allahu Alkbar!!

salam

Friday, January 1, 2010

orang lidi 1 dan 2

bismillah.

alhamdulillah, segala puji bagi Allah Tuhan sekalian alam.. selawat dan salam buat junjungan tercinta, Muhammad s.a.w..

berehat seketika ngan orang2 lidi ..(^_^).. jumpa video ni kat laptop kak shaima`..
jazakillah kak..

episod 1--

video

episod 2 pula--


video

All the best untuk kawan2 dentist (tinggal final oral radiology saje) dan all the best gak untuk akak2 dentist 5th year, lagi sikit je lagi nak habis exam..
sabar .. sabar.. ( sabar itu cantik)
Allah Yu3in ^_^v

salam..