Pages

Tuesday, August 11, 2009

0= bila berjalan =0

bismillah..

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.. Segala puji bagi Allah tuhan sekalian alam..

insya-Allah, kali nak kongsi mengenai perjalanan Ummu Salamah ke Madinah..
so, sape2 yang nak dimurakibkan atau memurakibkan, bolehlah ambil teladan dari kisah ini..

semasa peristiwa hijrah ke madinah, ummu salamah + suami + salamah (anaknye) bertolak ke madinah.. dalam perjalanan ke madinah, bani makhzumi dari belah keluarga ummu salamah dan bani abdil asad dari belah suaminya telah menghalang perjalanan mereka.. akhirnya, suami ummu salamah berjaya meneruskan perjalanan ke madinah, manakala anaknya dirampas oleh bani abdil asad dan ummu salamah terpaksa berpatah balik ke mekah mengikut kabilah beliau..

selama setahun ummu salamah menangis disebabkan peristiwa tersebut dan akhirnya kabilah ummu salamah (bani makhzumi) mengizinkan beliau untuk berhijrah..



on the way tgh nak ke madinah..
ummu salamah + anaknya + unta bertemu dengan seorang lelaki yang bernama uthman bin talhah.. dan uthman telah menawarkan diri untuk memurakibkan mereka kerana perjalanan dari mekah ke madinah sangat jauh..

tibalah saat untuk berehat..
ummu salamah + anaknya --- akan berehat di kawasan lain
uthman --- berehat kat tempat lain
unta --- kena tambat

bila dah nak bertolak..
1st step = ummu salamah akan pergi ke tempat berehat uthman dan begitau mereka hendak
meneruskan perjalanan. ummu salamah pun patah balik ke tempat beliau dan anaknya berehat.

2nd step = uthman pergi ke tempat unta ummu salamah ditambat. kemudian beliau
menyiapkan unta tersebut untuk meneruskan perjalanan.. dan uthman patah balik ke tempat beliau berehat.

3rd step = barulah ummu salamah dan anaknya datang semula ke tempat unta tersebut dan
menaiki unta untuk meneruskan perjalanan..

4th step = bila ummu salamah dan anaknya dah stabil diatas unta.. uthman pun datang dari
tempat dia berehat dan meneruskan perjalanan mereka ke madinah..

itula perkara yang berlaku setiap kali mereka berehat..
subhanallah.. mereka begitu menjaga adab2 ketika musafir dan adab2 pergaulan, inilah antara contoh generasi rabbani yang dibentuk oleh Rasulullah..

cadangan:

1-setiap kali syabab murakib akhawat balik rumah.. better syabab jalan depan, akhawat jalan
belakang.. (ambil contoh kisah nabi musa dan puteri nabi syuaib)

2-akhawat yang jalan kat belakang,
-- lajukanlah langkah anda (supaya tak jauh sangat jarak akhawat dengan syabab yang memurakibkan akhawat, senang sikit nak tanya direction)..
-- perlahankanlah suara anda ketika bercakap..kalau boleh, tak yah cakap ape2 pun lagi bagus.. just bagi direction rumah je..

semoga Allah mengira segala amal mahmudah sebagai hasanat..

quiz: apakah nama sebenar ummu salamah??

salam

4 comments:

'Ezzah Al-Islam said...

assalamualaikum wbt
thank you kak mae, tuk entri ni.. iz minta izin link tuk entri murakib iz.


n nak jawab quiz tu
hindun bt abi umaiyah~

nak hadiah...:p

Maesarah bt Arwani said...

salam..

iz tak aci..(main2 je)(^__^)
memang niat nak bagi hadiah untuk org 1st yang jawab..
p/s: org 1st sahaja.

tak pe je kalau nak linkkan..

fathiyyah said...

salam ziarah kak mae :)

JHaZKiTaRo said...

salam ramadhan dari pelajar di bumi eire.. blog hopping.. rajin2, meh laa lompat2 ke blog hamba.. :)